10 mrt, 2015

Author:

no comments

Indeling en typen

Er zijn verschillende manieren om thee in te delen. Indeling naar land of regio van herkomst. De theegebieden liggen wijd verspreid over de tropische en subtropische gebieden op de wereld. Dit brengt grote karakterverschillen van thee met zich mee. Ieder productieland heeft zijn eigen bijzondere eigenschappen. Bovendien zijn de grote theeproducerende landen weer onderverdeeld in districten en de thee uit elk van die districten heeft ook een eigen karakter.

India-Assam

In Noord-India, in het district Assam, wordt alleen geplukt in de periode maart tot november. Assam is met z’n 2000 theetuinen het grootste zwarte theegebied ter wereld. Thee die hiervandaan komt is vol en krachtig, met body en heeft vaak een moutig karakter en veel kleur.

India-Darjeeling

Tevens in Noord-India ligt het heuvelachtige gebied Darjeeling op 2000 meter boven de zeespiegel, aan de voet van het besneeuwde Himalaya gebergte. Het koele en mistige klimaat in combinatie met de hoogteligging, kwaliteit van de grond en lucht levert de beste theeën op. Darjeeling theeën worden ook wel de champagnes onder de theeën genoemd. Vanwege de hoogteligging is het plukseizoen kort, van april tot oktober. De eerste pluk of ‘First Flush’ begint in de maanden april en mei als de struiken na hun winterrust en na de eerste lichte voorjaarsregen in maart weer gaan groeien. De smaak van deze thee is scherp en geurig. De tweede pluk of ‘Second Flush’ in de maanden juni en juli geeft een krachtige vollere thee en meer kleur dan van de eerste pluk. De thee die na de regentijd, de moesson in september wordt geplukt, is minder van kwaliteit. Rond oktober volgt dan een heldere, koele en droge herfstperiode die frisse en geurige theeën voortbrengt, de ‘autumnals’.

India-Nilgiris

Het Nilgiris-gebergte, in de zuidelijke punt van India, met een hoogte van ongeveer 1500 meter is een ideaal gebied voor thee. In Zuid-India kennen de theestruiken geen winterrust. De pluk is het hele jaar door. De theeën uit het Nilgiris-gebergte geven een smakelijke frisse thee met een milde smaak.

China

In ongeveer twintig streken wordt de grootste variatie thee geproduceerd en deze productie is nog steeds geheel in handen van de staat. De enorme variatie loopt uiteen van groene thee (o.a. gunpowder), halfgefermenteerde thee (Oolong) tot zwarte thee. De karakters van de Chinese theeën zijn zeer bijzonder en uiteenlopend, zoals bloemig (jasmijn), kruidig en teeraardig (ook wel Lapsang genoemd)

Sri-Lanka-Ceylon

In het vlak tegen de evenaar gelegen Sri-Lanka zijn de bekendste thee gebieden Dimbula, gelegen in het Westelijke deel van het eiland en Uva Highlands in het oostelijke deel. In de Uva periode, van juni tot begin september, en Dimbula in de periode januari/februari, worden de beste theeën geplukt, mede onder invloed van de droge moesson. De kwaliteit is te omschrijven als zeer geurig, vrij scherp , maar niet echt krachtig.

Indonesië

De belangrijkste theeproducerende eilanden zijn Java en Sumatra. Van Java komen geurige, zachte, iets kruidige theeën. De kleur van de gezette thee is licht en helder. Van Sumatra komen theeën die iets minder van kwaliteit zijn dan van Java. Vrij neutraal van smaak met daarbij een iets bruin rode afschenk.

Afrika

De theeproductie in Afrika is nog jong en is begin deze eeuw gestart. De belangrijkste producerende landen zijn Kenia, Malawi, Oeganda en Tanzania. Uit Kenia komen geurige en krachtige theeën, die qua karakter in de buurt komen van de Assems. De thee uit de andere landen is over het algemeen van een lagere kwaliteit, minder karaktervol en minder krachtig. Droogte beïnvloedt de productie in negatieve zin.

Zuid-Amerika

Thee komt voornamelijk uit Argentinië en Brazilië waar de thee over het algemeen machinaal wordt geplukt De theeën hebben een muf karakter.

Indeling naar bladgrootte

Deze indeling is bladthee, gebroken thee en flannings. Bladthee en gebroken thee worden vooral gebruikt voor losse thee. Deze thee moet wat langer trekken. De kortere typen worden in theezakjes gebruikt, vanwege de korte trektijd.

1 Bladthee

Flowery Orange Pekoe (FOP): thee die wordt gemaakt van de bladknop en de twee bovenste blaadjes van elke loot. Het zijn fijne, malse, jonge blaadjes met tip. Tip is de benaming van de fijne uiteinden van de knoppen, die als witte puntjes in de thee voorkomen. Thee met ‘tip’ is een teken dat er jonge blaadjes zijn gebruikt en dat ze zorgvuldig zijn geplukt, het is een teken van kwaliteit.

Orange Pekoe (OP): thee gemaakt van lange, puntige bladeren, wat groter dan de FOP, zonder tip. Ze zijn geoogst toen de bovenste blaadjes net open gingen.

Pekoe: thee gemaakt van kortere, wat grovere blaadjes dan OP.

Souchong: thee van grote, grove bladeren die in de lengte worden gerold, waardoor er een mooie regelmatige en vrij grove korrelstructuur ontstaat.

2 Gebroken thee

Gebroken thee is het gevolg van het rollen van de nog groene blaadjes. De tijdens het rollen gebroken blaadjes worden als volgt ingedeeld:

Flowery Broken Orange Pekoe (FBOP): komt voor als dunne en geurige thee (soorten uit Sri-Lanka) of als zware en krachtige thee (soorten uit Noord-India). Omdat het blad van deze soort korter is, hoeft het niet zo lang te trekken als bladthee (de aromatische stoffen komen gemakkelijker vrij).

Broken Orange Pekoe (BOP): wordt vrijwel in alle theelanden gemaakt. BOP is veruit de meest gemaakte bladstructuur binnen de gebroken theeën.

Broken Tea (BT): is qua grofte vergelijkbaar met Broken Orange Pekoe. De blaadjes van de Broken Tea worden iets minder lang gerold en de structuur is vaak iets vlokkerig.

3 Fannings

Fannings is verreweg de meest gebruikte theesortatie, kort van structuur. Hierdoor kan het gemakkelijk in theezakjes worden verpakt. Fannings worden als volgt ingedeeld:

  • Broken Orange Pekoe Fannings (BOPF)
  • Orange Fannings (OF)
  • Pekoe Fannings (PF)

4 Pekoe Dust (PD) en Dust (D)

Pekoe Dust en Dust zijn de benamingen voor zeer fijne thee. Dust is het allerfijnst en zou kunnen worden vergeleken met zeer fijne stofdeeltjes. Door de zeer fijne structuur zijn beide sorteringen meestal zwaar en krachtig van smaak.

Indeling naar bewerkingsmethode

De bewerkingsmethode is de derde manier om thee in te delen. Volgens de oorspronkelijke (orthodoxe) bewerkingsmethode worden alle sortaties geproduceerd (verflensen, rollen, fermenteren en drogen). Een andere bewerkingsmethode die veel wordt toegepast is de CTC-methode. CTC staat voor: crushing (platdrukken), Tearing (scheuren), Curling (krullen). De CTC methode wordt altijd vooraf gegaan door het grof kneuzen en mangelen van het verflensde blad in een zogenoemde “Rotorvane”. De korrelstructuur die daarna ontstaat is uitermate geschikt voor gebruik in theezakjes.