13 mrt, 2015

Author:

no comments

Soorten koffie…

..zijn er in overvloed. Gedacht kan worden aan zo’n zestig verschillende soorten.

Twee daarvan zijn het belangrijkst en worden het meest gebruikt: de Arabica en de Robusta bonen. De koffie zoals wij die drinken is vaak een mengeling van beide soorten. Koffie groeit in gebieden rondom de evenaar.

Arabica bonen

De Arabicastruik (65 tot 75% van de wereldproductie) is de allerbelangrijkste. De koffieboon van deze struik is niet van Arabische, maar van Abessijnse afkomst. Arabicabonen zorgen voor een zachte, beetje zure en volle smaak. Het cafeïnegehalte is vrij laag: 0,8 tot 1,3%. Arabicastruiken groeien het beste op hoger gelegen grond. Er zijn gewassen en ongewassen Arabica’s. Met name de ongewassen Arabica’s hebben een mildere smaak. Gewassen Arabica’s groeien op een hoogte tussen de 1.300 en 1.800 meter, laagland koffie groeit in gebieden onder de 800 meter (Robusta’s en ongewassen Arabica’s).

Robusta bonen

De Robustastruik is sterker, beter bestand tegen schadelijke invloeden. Deze koffiestruik groeit ook in lager gelegen streken. De smaak is aan de bittere kant, de kwaliteit soms wat minder. Het cafeïne- gehalte is 2 tot 2,5%. De Robusta levert 25 tot 35% van de wereldproductie.