13 mrt, 2015

Author:

no comments

Koffie zetmethodes.

Bij het zetten van koffie zijn er grofweg 4 zetmethodes te onderscheiden: koffiebonen, freshbrew koffie, vriesdroog koffie en liquid koffie. De meeste consumenten zijn in staat om de smaak van koffie te beoordelen op sterkte; de een wil een donker, sterke bak koffie terwijl een ander een mildere smaak prefereert. Koffie is veel complexer en zelfs complexer dan wijn. Wijn heeft ongeveer 16 bepalende aromagroepen, koffie maar liefst meer dan 50. Consumenten gebruiken al hun zintuigen om de smaak van koffie te beoordelen en te waarderen: de cremelaag, het aroma, het mondgevoel, bitterheid en intensiteit, zuurheid, kleur en uiterlijk zijn allemaal factoren die worden meegenomen in hoe we koffie waarderen.

Espresso

Melanges bestemd voor de bereiding van espresso koffie worden langzaam gebrand. Deze koffiebonen worden ongemalen verpakt en worden vlak voor gebruik extra fijn gemalen om te kunnen worden gebruikt in een espressoautomaat. Water wordt onder hoge druk door het koffiemaalsel geperst. Koffie gezet met een espresso zetsysteem heeft een mooi gesloten crèmelaagje. Het zetten van een kopje koffie duurt ongeveer 30 seconden en is afhankelijk van het type automaat.

Fresh brew

Fresh brew koffie is speciaal ontwikkeld voor automaten met een fresh brew systeem. Het intensieve, snelle brandproces en de speciale samenstelling van de diverse melanges maken het mogelijk om, na een relatief snelle zetmethode, een perfecte kop koffie te serveren. In een fresh brew automaat wordt een zorgvuldig afgepaste hoeveelheid koffie voor één kopje, korte tijd in contact gebracht met een bepaalde hoeveelheid water. Vervolgens wordt het mengsel door een papieren of metalen filter heen gedrukt en is er in gemiddeld 18 seconden een kop koffie bereid.

Instant

Bij het begin van het vriesdroogproces wordt een zeer grote hoeveelheid sterke koffie gezet, om daarna ingevroren te worden. Hierdoor ontstaan dikke plakken koffie, die daarna worden teruggebracht tot fijne korrels. Deze komen terecht in een vacuüm vriesdroogkamer waar ze een beetje opgewarmd worden. Door het effect van het vacuüm, gecombineerd met de opgewekte warmte, wordt het ingevroren water in de korrels direct omgezet van een vaste staat naar een gasvorm, zonder eerst vloeibaar te worden. Alle smaakstoffen en het aroma blijven behouden. Het eindresultaat is een koffie in de vorm van kristallen (vriesdroogkoffie). Deze koffie is sterk geconcentreerd en voor een kopje koffie is maar een kleine dosering nodig. Een kenmerk van vriesdroogkoffie is de snelheid. In gemiddeld 8 seconden is een kopje koffie, cappuccino of bijvoorbeeld Wiener melange gereed voor consumptie.

Liquid koffie

De laatste methode om koffie te zetten is middels koffieconcentraat, ook wel bekend als liquid koffie. Koffieconcentraat is sterk geconcentreerde koffie, gezet volgens een speciale methode. De koffie wordt vervolgens luchtdicht verpakt en diepgevroren. Voordat het de automaat in kan, dient het eerst ontdooid te worden, zodat de koffie weer vloeibaar is. Hierdoor is de houdbaarheid beperkt tot 6 weken. De automaat voegt heet water toe aan het concentraat en het resultaat is een kopje koffie. Net als bij vriesdroog automaten kan er in korte tijd een kopje koffie worden gezet, gemiddeld 6 – 9 seconden.